Algebra 2 Mathematics Assignment Help




Algebra 2 online pages

homework assignment help is most useful online help portal for the students that providing all Online Algebra 2 assignment help Services. Algebra is a branch of mathematics. Algebra plays an important role in our day to day life. Algebra 2 online pages cover the four basic operations such as addition, subtraction, multiplication and division. The most important terms of algebra 2 online pages are variables, constant, coefficients, exponents, terms and expressions. In Algebra, besides numerals we use symbols and alphabets in place of unknown numbers to make a statement. Hence, algebra 2 online pages may be regarded as an extension of Arithmetic.  

Topics Involved on Algebra 2 Online Pages:

Polynomials:

A polynomial is a algebraic expression consisting of a sum of terms, each term including a variable or variables raised to a power and multiplied by a coefficient.  The simplest polynomials have one variable.  A one-variable polynomial of degree n has the following form:

                        anxn + an-1xn-1 + ... + a2x2 + a1x + a0 = 0

Quadratic equations:

          An algebraic equation whose degree is two is called quadratic equation. The format of the quadratic equation is Ax2+Bx+C=0, where x is variable and A, B and C are constants.

Formula is (-b±√b2-4ac)/2a

Linear systems:

          An algebraic equation whose degree is one is called linear system. When we plot the linear equation, straight line will be occur on the graph. The example of the linear equation is

  1. y = 5x + 9,
  2. 4x + 8y -2z = 44

Exponentials:

          Exponential is power of a number which denotes, how many time, the number has to be multiplied. The exponentials are denoted as ex

Example for Algebra 2 Online Pages:

Example 1:           

x + y + z  = 4   ------------------- equation 1

-x + y - z = 2   ------------------- equation 2

   x - y - z = 2   ------------------- equation 3

Solution:

Add equation 1 with equation 2.

x + y + z  = 4

-x + y - z = 2  

----------------

           2y = 6  (divide both sides by 2)

      2y / 2 = 6 / 2

               y=3

Add equation 2 and equation 3.

-x + y - z = 2

x - y - z   = 2   

------------------

          -2z = 4  (divide both sides by -2)

    -2z / -2 = 4 / -2

              z = -2

substitute y=3 and z=-2 in equation 1

x + 3 + (-2) = 4  

x + 3 - 2 = 4  

x + 1 = 4 (add both sides by -1) 

x + 1 - 1= 4 – 1

x = 3

The answer is x = 3; y=3;z = -2

Example 2:

Solve the equation by quadratic formula 2x2+5x+3=0

Solution:

           Here a=2, b=5 and c=3

Discriminate: b2-4ac = 52-4*2*3 = 1

Discriminate (1) is greater than zero. The equation has two solutions.

x =(-b±√b2-4ac)/2a

x =(-5±√52-4*2*3)/2*3

or

x1,2 = (-5 ± 1) / 2*3

or

 x1 = -4 / 6 = -2/3

x2 = -6 / 6 = -1

 or

 x1,2 = -3/4, -2

Example 3:

Solve the equation by using the factorization method  x2+4x+3=0

Solution:

x2+4x+3=0

x2+3x+x+3=0

(x2+3x)+(x+3)=0

x(x+3)+(x+3)=0

(x+1)(x+3)=0

x+1=0 and x+3=0

x+1-1=0-1 and x+3-3=0-3

x=-1 and x=-3

Therefore, x=-1-3

Practice Problems on Algebra 2 Online Pages:

Problem 1:

2x + 5y + z = 4

5x -2y -6z = 1

2x -5y -2z = -1

Answer: x = 71/83, y = 31/83, z = 35/83

Problem 2:

2x + 5y = 4

5x -2y = 1

Answer: x = 13/29, y = 18/29

Problem 3:

x² - 2x + 1 = 0

Answer: 1, 1

Introduction of algebra two :

Algebra is a branch of mathematics. Algebra plays an important role in our day to day life. Algebra two vocabulary is associated with four basic operations such as addition, subtraction, multiplication and division. The most important lists of algebra two vocabulary are listed below. Hence, algebra two vocabulary causes the leads of Arithmetic.

List of Algebra Two

  • Arithmetic series
  • Binomial
  • Common difference
  • Completing the square
  • Conjugates
  • Complex conjugates
  • Exponent
  • Factor
  • Function
  • Inequality
  • Terms
  • Coefficient
  • Expression
  • Equation
  • Linear equation
  • Polynomials
  • Quadratic equations

Description of Algebra Two Vocabulary:

Arithmetic series:

This is the addition of arithmetic sequence’s terms with the finite number of terms.

Binomial:

Two terms are concatenated by + or – sign to form the expression.

Common difference:

It is, term which is subtracting the preceding term in arithmetic sequence

Completing the square:

This is the way of solving quadratic equations.

Conjugates:

In tow binomial expression, all terms are same. But they are differentiated by opposite sign. For example, a + bi and abi.

Exponent:

The exponent tells that how many times to multiply the base number. It is appeared as factor form.

Factor:

An expression is broken into different pieces. The product of those pieces will give the previous expression.

Function:

The function is the relationship among the two or more sets, within which an element of the one set is related with the element in another set.

Inequality:

The mathematical expression is concatenated with another mathematical expression or value by the relational symbols, such as <, ≤, >, ≥ and ≠.

Terms:

The variables are joined together by the values is called terms. In + 4x + 3 = 0, the variables and 4x are called as terms.

Coefficient:

The values before the terms are called coefficients. In + 4x + 3 = 0, 7x^2 and 4x are called terms and the values 7 and 4 are called coefficients.

Expression:

The terms are joined together by the arithmetic operators +, -, * and / is called expression. Example: x+3.

Equation:

An expression is joined with another expression or value by the equal symbol is called equation.

Example:

  1. x +6=6
  2. x + 7= x + 8

Linear equation:

Variable in the algebraic equation has the first power is called linear equation.

Polynomials:

Polynomial is a algebraic expression which includes one or more variables with constants where the power of the variable is non-negative. Example: x2+xy+5=0       

Quadratic equations:

An algebraic equation with the degree two is called quadratic equation. The format for the quadratic equation is Ax2+Bx+C=0, where x is called variable and A, B and C are called constants.

Formula is

Introduction to logarithms algebra 2:

In math the logarithm comes under Algebra 2. There are many topics under algebra 2. It is the basis for the higher grade mathematics. Log helps us to solve many complex problems in simpler way. Natural logarithm or log means logarithm with a base e. e is a irrational constant equal to 2.718281828.

The natural log is denoted as ln(x) or log e (x). We know that e0=1. Here in this topic we are going to see about log in algebra 2. Natural logarithm is defined for all positive real numbers.

Logarithms Algebra 2 - Example Problems:

logarithms algebra 2 - Problem 1:

Solve the given logarithmic expression: ln 3x + ln 5 = 3

   Solution:

         Given logarithmic expression: ln 3x + ln 5 = 3

                                                ln 3x + 1.6094 = 3                   ( The value of ln 5 = 1.6094)

          Subtract by 1.6094 on both side in the above expression.

                                         ln 3x + 1.6094 - 1.6094 = 3 - 1.6094

                                                                    ln 3x =  1.3906    

                                                                 loge 3x = 1.3906                        (ln x = loge x)         

                                          ( we know, y = logbP       and P = by)

                              Here, y = 1.3906         P = 3x                b = e

                             So,    3x = e1.3906   = 4.0172

                                         3x = 4.0172

               Divided by 3 on both side in the above equation.

                                         ` (3x)/3` = `4.0172 / 3`

                                           x = 1.3390

     Answer: The value of x = 1.3390

logarithms algebra 2 - Problem 2:

           Solve the given logarithmic expression: ln 5x + ln 3x = 0

   Solution:

         Given logarithmic expression: ln 5x + ln 3x = 0

                                               ln 5x + ln 3x = 0                                         ln A + ln B = ln (A + B)

                                                 ln (5x * 3x) = 0                                         (The value of ln 5 = 1.6094)

                                                       ln 15x2 =  0

                                                    loge 15x2 =  0                                (ln x = loge x)         

                                          ( we know, y = logbP       and P = by)

                              Here, y = 0       P =15x2                b = e

                             So,    15x2  = e0   = 1

                                         15x2  = 1

               Divided by 15 on both side in  the above equation.

                                         ` (15x^2)/15` = `1 / 15`

                                               x2 = 0.066

                                               x = `+- sqrt 0.066`

     Answer: The value of x = ± 0.2569

logarithms algebra 2 - Problem 3:

        Solve the given equation and find the x value. 3-x2 = `1/27.`

   Solution:

        Given equation 3-x2 = `1/27` .                                  exponential form 

                   log3`(1/27)` = -x2                                                  logarithmic form

                            -x2 = log3`(1/27)`

                                 = log3 1 -  log3 27

                                 = 0 - 3

                                 = -3

                              x = 31/2.

     Answer: The value of x = 31/2.

logarithms algebra 2 - Problem 4:

       Solve the given equation and find the x value:  4 (1.12x+3) = 160

    Solution:

        Given equation,   4 (1.12x+3) = 160

                                      1.12x+3 = 40                                                    exponential form

                                     log1.140 = 2x+3                                                logarithmic form

                                       2x + 3 = `(ln 40)/(ln 1.1) `

                                                  = 38.7039 (approximately)

                   Subtract by 3 on both side in above equation

                                        2x + 3 - 3 = 38.7039 - 3

                                                  2x = 35.7039

                   Both side divided by 2. So, we get

                                                `(2x)/2` =` 35.7039/2`

                                                   x = 17.85

       Answer: The value of x = 17.85 (approximately)



Submit us an Assignment:

For Demo Class Click here
Read more